Indyk z marchewką, cukinią i grzybami mun

4.5 (142 ocen)

Taki obiad na szybko,ale bardzo smaczny :)

Składniki:

  • udziec z indyka około 15o-2oog (bez skóry)
    1 marchewka
    1/2 cukinii
    1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    5g grzybów mun
    olej do smażenia
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    przyprawy:
    sól,pieprz,sos sojowy ciemny,papryka słodka w proszku,curry
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk z marchewką, cukinią i grzybami mun - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone mięso kroimy w paseczki.
    Cebulę kroimy w pół krążki,czosnek w kosteczkę. Marchew i cukinię w słupki (paseczki tzw. julienne)
    Grzyby mun wkładamy do wrzątku,przykrywamy i trzymamy w nim około 15 minut,odcedzamy a nastepnie kroimy je na mniejsze części.
    Na rozgrzany olej wrzucamy mięso wraz z cebulą,dobrze doprawiamy solą,pieprzem,papryką,sosem sojowym oraz 1 łyżeczką curry. Mieszając smażymy około 5 minut,następnie dorzucamy czosnek i smażymy jeszcze 1 minutę. Całość zalewamy wodą,tylko do zakrycia mięsa. Dorzucamy marchewkę,przykrywamy i dusimy chwilę pod przykryciem na małym ogniu. Gdy marchew będzie lekko miękka dorzucamy cukinię i grzyby. Gotujemy do lekkiego zwiędnięcia cukinii. Całość zawieszamy mąką ziemniaczaną i gotowe.
    Podajemy np. z makaronem czy ryżem to już jak kto woli.
    Smacznego...

Porady

Na dwie mniejsze porcje lub jedną ogromną ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Grzyby mun Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować