Gołąbki pekińskie z grzybami mun

0 (0 ocen)

Aromatyczne gołąbki z orientalnym farszem, któremu smak nadają grzyby mun i przyprawy kuchni chińskiej. Jak dla mnie połączenie doskonałe :-)

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    25 g suszonych grzybów mun
    1 szkl. ryżu białego
    1 średnia marchew

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 średnia kapusta pekińska

    Składniki robocze:
    2 łyżki oleju
    1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    1,5 łyżeczki przyprawy do dań chińskich
    1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
    pieprz i sól do smaku
    1/2 kostki rosołowej drobiowej
    woda do gotowania

    Dekoracja:
    zielona pietruszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki pekińskie z grzybami mun - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wyciąć głąb i zdjąć liście. Ściąć z nich zgrubiałą część nerwu. Każdy liść sparzyć w wodzie przez około 1 minutę (aby liście stały się bardziej elastyczne i podatne na zwijanie).
  • 2. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Przełożyć do miski.
    Grzyby ugotować wg opisu na opakowaniu, pokroić w paseczki.
    Marchew obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej, poddusić marchew, a gdy będzie już półmiękka dodać grzyby i dusić razem 5 minut. Przełożyć do ryżu. Farsz przyprawić sosem sojowym, przyprawą do dań chińskich, przyprawą 5 smaków, pieprzem i solą. Wymieszać.
  • 4. Na każdy liść nakładać 1-2 łyżki farszu i zwijać gołąbki, zakładając dłuższe boki kapusty do środka, a następnie zwijając ją od dołu ku górze jak roladkę. Gotowe gołąbki układać ściśle w garnku wyłożonym 2-3 liściami kapusty.
  • 5. W 2 szklankach gorącej wody rozpuścić 1/2 kostki rosołowej i zalać nią gołąbki (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości gołąbków). Gotować na wolnym ogniu około 30 minut.
  • 6. Gotowe gołąbki podawać na ciepło zaraz po ugotowaniu lub odsmażyć na patelni. Udekorować zielona pietruszką.

Porady

Z podanych proporcji wychodzi około 13 niedużych gołąbków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować