Gołąbki pekińskie z grzybami mun - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wyciąć głąb i zdjąć liście. Ściąć z nich zgrubiałą część nerwu. Każdy liść sparzyć w wodzie przez około 1 minutę (aby liście stały się bardziej elastyczne i podatne na zwijanie).
2.Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić. Przełożyć do miski.
Grzyby ugotować wg opisu na opakowaniu, pokroić w paseczki.
Marchew obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
3.Na patelni rozgrzać olej, poddusić marchew, a gdy będzie już półmiękka dodać grzyby i dusić razem 5 minut. Przełożyć do ryżu. Farsz przyprawić sosem sojowym, przyprawą do dań chińskich, przyprawą 5 smaków, pieprzem i solą. Wymieszać.
4.Na każdy liść nakładać 1-2 łyżki farszu i zwijać gołąbki, zakładając dłuższe boki kapusty do środka, a następnie zwijając ją od dołu ku górze jak roladkę. Gotowe gołąbki układać ściśle w garnku wyłożonym 2-3 liściami kapusty.
5.W 2 szklankach gorącej wody rozpuścić 1/2 kostki rosołowej i zalać nią gołąbki (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości gołąbków). Gotować na wolnym ogniu około 30 minut.
6.Gotowe gołąbki podawać na ciepło zaraz po ugotowaniu lub odsmażyć na patelni. Udekorować zielona pietruszką.
Porady
Z podanych proporcji wychodzi około 13 niedużych gołąbków.
Komentarze