Ciasto - wiśnia pod herbatnikiem

4.48 (164 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mocno wiśniowe ciasto do kawki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 szkl mąki
    1 ½ szkl cukru
    ¾ szkl kakao
    3 jaja
    1 szkl mleka
    ½ szkl oleju
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ łyżeczki sody
    ¾ łyżeczki soli
    Cukier waniliowy

    Masa budyniowa:
    2 szkl mleka
    2,5 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    3 łyżki cukru + cukier waniliowy
    250g margaryny

    Galaretka:
    3 galaretki wiśniowe
    3 szkl wrzątku (np. sok wiśniowy)
    Wiśnie z kompotu lub mrożone

    Dodatkowo:
    Herbatniki kakaowe
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto - wiśnia pod herbatnikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Wszystkie składniki na biszkopt wymieszać razem mikserem i potem wylać na blachę wyłożoną papierem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni 25minut (termooobieg).

    Galaretka:
    Przygotować galaretkę (sok wiśniowy zagotować, wsypać galaretki, wymieszać i odstawić do stężenia).

    Masa budyniowa:
    Ugotować budyń i zimny połączyć z margaryną, Masę przełożyć na biszkopt. Na masie położyć wiśnie. Zalać stężoną galaretką.

    Polewa:
    Czekoladę i mleko rozpuścić w rondelku lub w kąpieli wodnej.

    Na galaretce ułożyć herbatniki i polać polewą.

    Schłodzić w lodówce.

Porady

Forma: 23cm x 40cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować