Mus truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sezon truskawkowy powoli dobiega końca więc pora na ostatnie lekkie przysmaki ze świeżych owoców. To takich pyszności należy mus truskawkowy, z którego można wyczarować małe kuszące ciasteczka. Świeżość owoców, dużo witamin i mało kalorii. Można jeść bez wyrzutów sumienia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    około kilograma tryskawek
    1-2 łyżki cukru (jeśli lubisz słodsze dodaj więcej)
    5 łyżeczek żelatyny
    3 kopiaste łyżki gęstego jogurtu
    Dodatkowo 3/4 szklanki jogurtu i sok z jednej cytryny, łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mus truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/07/mus-truskawkowy-strawberry-mousse 1. Jak to zrobić?

    - dodaj do obranych truskawek cukier i zagotuj
    - dodaj żelatynę i mieszaj około 2-3 min. aż się rozpuści
    - odstaw mus do stężenia, kiedy będzie letni włóż go do lodówki wtedy przyspieszysz proces
    - kiedy mus zacznie tężeć odlej około 1/2 szklanki a resztę rozlej do foremek i włóż do lodówki
    - do soku z cytryny dodaj żelatynę i lekko podgrzej aż się rozpuści, dodaj do jogurtu, wymieszaj i wlej masę do każdej z foremek
    - kiedy biała masa stężeje dodaj pozostały mus truskawkowy (bez jogurtu)
    - włóż foremki z musem na około 1-2 godziny do lodówki
    - po wyjęciu z lodówki obkrój brzegi foremek nożem i odwróć i udekoruj

Porady

Moja rada: - po zmiksowaniu miałam około 1000 ml musu truskawkowego (bez jogurtu) - jeśli masz więcej musisz zwiększyć ilość żelatyny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować