Herbata z anginką

4.97 (195 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jest pyszna i rewelacyjnie rozgrzewa, a dzięki liściom anginki ma wspaniały, niepowtarzalny smak i zapach! Najczęściej taką herbatkę robię gdy jestem przeziębiona lub w chłodne dni gdy che się rozgrzać.
Anginka znana również m.in. pod nazwą Geranium, Cytrynka. Podobnie jak imbir te pięknie pachnące listki maja wiele właściwości m.in. przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych, ściągających i przeciwzapalnych. Dzięki czemu są świetnym lekiem na przeziębienie i drobne infekcje. Miód oraz cytryna to połączenie, które jest niezwykle korzystne dla ludzkiego organizmu. Oba te składniki dostarczają wielu niezbędnych witamin i minerałów, które również chronią przed przeziębieniami. Napój na bazie tych wszystkich naturalnych składników to też fantastyczny środek uodparniający, a więc na zdrowie.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 500 ml gorącej wody,
    torebka czarnej herbaty,
    2 duże lub 3-4 mniejsze liście anginki,
    plaster cytryny,
    kawałek korzenia imbiru ( ok 2 cm),
    czubata łyżka miodu,
Wystaw ocenę:

4.97 (195 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Herbata z anginką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Imbir kroje na malutkie kawałeczki i przeciskam przez praskę do czosnku. Można też zetrzeć na tarce.
    Herbatę zaparzam ( czas z zależności od upodobań), następnie wyciągam torebkę i daję plaster cytryny (najpierw wyciskam sok), imbir , liście anginki i zaparzam pod przykryciem ok. 10 min, odcedzam i dodaję czubatą łyżkę miodu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować