Harataniec z bananami

wyświetlono: 1236 | dodany do książki kucharskiej: 11 | polecenia: 0

Pieczenie ciast sprawia mi wielką przyjemność. To ciasto jest jednym z moich ulubionych. Ma ono niezwykły smak, a to za sprawą połączenia powideł o kwaskowatym smaku ze słodyczą bananów. Po prostu rozpływa się w ustach.

opublikowany: 28.08.2013
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej,
    2 żółtka,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1/2 szklanki cukru,
    1 kostka margaryny,
    2 łyżki kakao,
    powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy,
    2 banany,

    Masa serowa:
    ½ kg sera białego dwukrotnie zmielonego,
    4 żółtka,
    1 szklanka cukru pudru,
    1/2 kostki margaryny,
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,

    Piana:
    4 białka,
    4 łyżki cukru
    ½ opakowania kisielu (truskawkowy, wiśniowy),
Ocena:

(średnia 4.5 z 200 głosów)

Harataniec z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z margaryną posiekać nożem.
  • 2. Dodać cukier, proszek do pieczenia i żółtka, zarobić.
  • 3. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część pozostawić jasną i włożyć do lodówki na pół godziny, a do drugiej części dodać kakao i ponownie wyrobić ciasto. Następnie podzielić ciasto na dwie części (2/3 ciasta i 1/3 ciasta). Włożyć je do zamrażalnika zawinięte w folię spożywczą, aby ciasto nie pochłaniało innych zapachów.
  • 4. Przygotować masę serową. Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po żółtku, ciągle ucierając. Dodać resztę składników i zamieszać.
  • 5. Jasne ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Posmarować ciasto powidłami. Banany pokroić w talarki grubości ok. pół cm i rozłożyć równomiernie po powidłach. Na to, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, 2/3 części zmrożonego ciemnego ciasta. Wyłożyć masę serową.
  • 6. Aby zrobić pianę należy ubić białka z cukrem, dodać kisiel, delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć resztę ciemnego ciasta. Piec całość ok. godziny w 180 stopniach.

Porady

Ciasto jest jeszcze smaczniejsze gdy zamiast powideł użyjemy dżemu porzeczkowego.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mariosylwia 0067Komunia

Harataniec

Pyszny sernik ze zbiorów siostry Anastazji

kategoria: serniki Desery opublikowany: 17.11.2013 | wyświetlono: 21354 Książki kucharskie: 33 | Polecenia: 0
Dodane przez: Skotka IMG_4402

Harataniec

Kolejne pyszne ciasto siostry Anastazji, które od dawna gości na moim stole. Jest bardzo lubiane przez domowników i gości.

kategoria: Ciasta serniki Desery opublikowany: 13.11.2014 | wyświetlono: 7420 Książki kucharskie: 36 | Polecenia: 1
Dodane przez: smiecha13 smiecha13

Harataniec

Jedno z moich ulubionych ciast.

kategoria: Ciasta Desery powidła opublikowany: 06.04.2011 | wyświetlono: 1780 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: goshia goshia

Ciasto Harataniec

Lekkie serowe niepozornie wyglądające ciasto zachwyci swoim smakiem każdego.

kategoria: Ciasta serniki kruche ciasto Desery kisiele opublikowany: 24.08.2015 | wyświetlono: 23745 Książki kucharskie: 22 | Polecenia: 0
Dodane przez: Konto nieaktywne

Harataniec

Sernik, który naprawdę rozpływa się w ustach. Jest pyszny!

kategoria: serniki kruche ciasto Desery opublikowany: 02.02.2015 | wyświetlono: 2736 Książki kucharskie: 17 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE