gulasz po serbsku

4.5 (161 ocen)

  • 50 min

Pyszne, pełne warzyw aromatyczne mięsko w bardzo smakowitym sosie. Do gulaszu można jeszcze dorzucić fasolkę szparagową, jeśli ktoś lubi.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    0,5 kg białej kapusty
    1 strąk papryki
    puszka pomidorów w zalewie ( w sezonie 4 średnie, ewentualnie 1 łyżka koncentratu)
    2 średnie cebule
    2 średnie marchewki
    1 średnia pietruszka
    3 ząbki czosnku
    150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki zmielonego kminku
    1 łyżeczka czarnego pieprzu (można dać mniej)
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    1 liść laurowy
    przyprawa uniwersalna i sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Gulasz po serbsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, kroimy w średnią kostkę.
    Kapustę szatkujemy średnio grubo.
    Cebulę siekamy. W głębokim rondlu podsmażamy mięso z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem, następnie podlewamy wodą, wrzucamy poszatkowaną kapustę, przyprawy (oprócz majeranku) i gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, pietruszkę oraz marchewkę, gotujemy na średnim ogniu około 15 minut pod przykryciem, uzupełniamy wodę i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, wino (opcjonalnie), dusimy dalej około 20 minut, do miękkości mięska. Część warzyw ma się rozpaść i zagęścić sos. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, koncentrat (jeśli nie użyliśmy pomidorów), zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy.

Porady

Gulasz podałam z buchtami na parze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować