Gulasz po serbsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, kroimy w średnią kostkę.
Kapustę szatkujemy średnio grubo.
Cebulę siekamy. W głębokim rondlu podsmażamy mięso z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem, następnie podlewamy wodą, wrzucamy poszatkowaną kapustę, przyprawy (oprócz majeranku) i gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, pietruszkę oraz marchewkę, gotujemy na średnim ogniu około 15 minut pod przykryciem, uzupełniamy wodę i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, wino (opcjonalnie), dusimy dalej około 20 minut, do miękkości mięska. Część warzyw ma się rozpaść i zagęścić sos. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, koncentrat (jeśli nie użyliśmy pomidorów), zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy.
Komentarze