Grzybki

4.5 (177 ocen)

  • 2 min

Gdy lato ma się ku końcowi, na naszym stole pojawiają się słodkie grzybki. Od wielu to nasz rodzinny, tradycyjny deser zwiastujący jesień.

  • 2 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki, kostka margaryny, szklanka kwaśnej śmietany, białko jaja, krem, polewa czekoladowa i trochę maku.
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta posiekać, zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wycinać z niego - szklanką i foremką do babeczek - pary krążków. Krążkami wyciętymi szklanką oblepić posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremek i upiec w piekarniku na złoty kolor. Wyciąć małym kieliszkiem środki z krążków wykrojonych foremką i upiec je. Uformować z rulonu ciasta korzonki grzybka, maczać je w białku , a koniuszki w maku, następnie upiec.do upieczonych kapeluszy nałożyć krem (taki jak w przepisie "Fale Dunaju") i przykryć krążkiem z dziurką. Włożyć korzonek w dziurkę Kapelusz grzyba polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować