GRZYBKI

5 (182 ocen)

  • 60 min

SĄ PYSZNE ,I BARDZO ŁADNIE WYGLĄDAJĄ

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki,
    1kostka margaryny
    1szklanka kwaśnej śmietany ,szczypta soli
    przepis na masę;
    0,5 litra mleka(odlać 0,5 szklanki)zagotować z 3/4szklanki cukru .w 1/2 szklance mleka wymieszać
    2 łyżki mąki pszenej i 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej .Na gotujące mleko wlać mieszankę mleka z mąką ,pogotować i odstawić do wystygnięcia robimy tak jak budyń .Utrzeć 1kostkę masła 1/2 kostki margaryny z 2 żółtkami ,dodajemy po łyżce zimną masę budyniową,białka będą potrzebne do smarowania ogonków aby lepiej trzymał się mak


Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę ,
    rozwałkować i wycinamy kółka i na foremkę (babeczki) bo lepiej wychodzi i lepiej się lepi ,wycinamy tyle samo kółek a w kółku jeszcze otwór aby zmieścił się ogonek i taka sama ilość ogonków. pieczemy w rozgrzanym piekarniku do złotego koloru .Napełniamy masą grzybki ,zamykamy i wkładamy ogonek .Robimy polewę i smarujemy

Porady

foremki wysmarować polewa ; 2łyżki mała 2łyżki mleka albo wody 2 łyżki cukru pudru 2łyżki kakao lekko zagotować na koniec nie takie gorące w bić żółtko i wymieszać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować