0,5 kg mąki,
1kostka margaryny
1szklanka kwaśnej śmietany ,szczypta soli
przepis na masę;
0,5 litra mleka(odlać 0,5 szklanki)zagotować z 3/4szklanki cukru .w 1/2 szklance mleka wymieszać
2 łyżki mąki pszenej i 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej .Na gotujące mleko wlać mieszankę mleka z mąką ,pogotować i odstawić do wystygnięcia robimy tak jak budyń .Utrzeć 1kostkę masła 1/2 kostki margaryny z 2 żółtkami ,dodajemy po łyżce zimną masę budyniową,białka będą potrzebne do smarowania ogonków aby lepiej trzymał się mak
1.Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę ,
rozwałkować i wycinamy kółka i na foremkę (babeczki) bo lepiej wychodzi i lepiej się lepi ,wycinamy tyle samo kółek a w kółku jeszcze otwór aby zmieścił się ogonek i taka sama ilość ogonków. pieczemy w rozgrzanym piekarniku do złotego koloru .Napełniamy masą grzybki ,zamykamy i wkładamy ogonek .Robimy polewę i smarujemy
Porady
foremki wysmarować
polewa ;
2łyżki mała
2łyżki mleka albo wody
2 łyżki cukru pudru
2łyżki kakao lekko zagotować na koniec nie takie gorące w bić żółtko i wymieszać
Komentarze