Gryczane muffinki z malinami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne, wilgotne i puszyste ciasto, białe, mimo dodania mąki gryczanej (sama mąka była jasna). Na pewno, dzięki niej, zdrowsza wersja muffinek. Maliny doskonale się tu komponują, dodają im kwaśną nutkę i równoważą słodkie ciasto.

  • 40 min

Składniki:

  • Porcja na 11-12 muffinek:
    1/2 szklanki mąki gryczanej
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki sody
    170 ml kwaśnej śmietany 18%
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki oleju
    1 jajko

    ok.150 g malin świeżych lub mrożonych (mrożonych nie rozmrażamy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gryczane muffinki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki gryczanej dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, śmietanę, cukier, olej i jajko. Krótko zmiksować. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć ciasto do ok. 1/2 ich wysokości. Do każdej muffinki włożyć po 3 maliny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 30 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast kupować mąkę gryczaną można zmielić kaszę gryczaną w młynku do kawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza gryczana Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować