Gorąca czekolada z cynamonem i korzennymi ciasteczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Warto wypić taką czekoladę do rodzinnego oglądania świątecznych filmów.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Gorąca czekolada:

    - 10 dag czekolady białej

    - 10 dag czekolady mlecznej

    - 500 ml mleka

    Ciasteczka:

    - 1 szklanka mąki tortowej

    - 1/4 szklanki cukru pudru

    - 10 dag margaryny

    - 2 żółtka

    - 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

    - 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

    Dodatkowo:

    - mini pianki według uznania

    - cynamon mielony według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gorąca czekolada z cynamonem i korzennymi ciasteczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka: Mąkę, cynamon, imbir i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy na około 30 minut do lodówki. Wałkujemy ciasto i foremką w kształcie ludzika wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasteczka odkładamy do ostygnięcia.
  • 2. Gorąca czekolada: Najpierw mleko podgrzewamy, aż będzie ciepłe. Czekoladę łamiemy na kosteczki. Stopniowo wrzucamy ją do mleka cały czas mieszając. Gotujemy aż całkowicie czekolada się rozpuści.
  • 3. Czekoladę przelewamy do kubków. Wrzucamy pianki, dekorujemy ciasteczkami i posypujemy cynamonem. Gotowe! Od razu podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować