Gołąbki po gorlicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.zmielone, osolone mięso wołowo-wieprzowe mieszamy z posiekaną kapustą, pokrojoną drobno : marchewką, pietruszką i cebulą i zgniatamy 2 ząbki czosnku,
dodajemy 2 jajka i wyrabiamy z bułką tartą na jednolitą masę, umożliwi to uformowanie owalnych kotlecików,
które przed obsmażeniem obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony,
przekładamy je do garnka podlewamy bulionem i dusimy na b. małym ogniu przez ok. 15 min.
sos:
na patelni roztapiamy masło i dodajemy posiekany czosnek – nie zgniatamy go gdyż się przypali i chwilkę dusimy,
dodajemy troszeczkę maki i rozcieramy z masłem
po zdjęciu patelni z ognia dodajemy pastę pomidorową, dokładnie całość mieszając,
dodajemy ok. 0,5 chochelki bulionu z gotujących się gołąbków
po wymieszaniu stawiamy na ogień i po podgrzaniu ponownie zdejmujemy z ognia i łączymy ze śmietaną, którą należy wpierw posolić i mieszając trzepaczką łączymy ze sobą,
dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem
doprowadzamy do zagotowania mieszając co jakiś czas
podajemy gołąbki na półmisku oblewając je sosem
Komentarze