Gołąbki po Gorlicku

4.5 (141 ocen)

  • 30 min

Smaczne nie typowe danie

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg – mielonej cielęciny z wołowiną,
    0,5 kg – włoskiej kapusty,
    2 – marchewki,
    2 – pietruszki,
    2 – ząbki czosnku,
    3 – jajka,
    1 - szklanka bułki tartej,
    sól, pieprz
    mąka do panierowania

    sos :
    0,5 l. – śmietany,
    5 – ząbków czosnku,
    1 – szklanka pasty pomidorowej,
    0,5 - pęczka natki pietruszki,
    2- łyżeczki maki,
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki po gorlicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gołąbki po usmażeniu 1. zmielone, osolone mięso wołowo-wieprzowe mieszamy z posiekaną kapustą, pokrojoną drobno : marchewką, pietruszką i cebulą i zgniatamy 2 ząbki czosnku,
    dodajemy 2 jajka i wyrabiamy z bułką tartą na jednolitą masę, umożliwi to uformowanie owalnych kotlecików,
    które przed obsmażeniem obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony,
    przekładamy je do garnka podlewamy bulionem i dusimy na b. małym ogniu przez ok. 15 min.

    sos:
    na patelni roztapiamy masło i dodajemy posiekany czosnek – nie zgniatamy go gdyż się przypali i chwilkę dusimy,
    dodajemy troszeczkę maki i rozcieramy z masłem
    po zdjęciu patelni z ognia dodajemy pastę pomidorową, dokładnie całość mieszając,
    dodajemy ok. 0,5 chochelki bulionu z gotujących się gołąbków
    po wymieszaniu stawiamy na ogień i po podgrzaniu ponownie zdejmujemy z ognia i łączymy ze śmietaną, którą należy wpierw posolić i mieszając trzepaczką łączymy ze sobą,
    dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem
    doprowadzamy do zagotowania mieszając co jakiś czas
    podajemy gołąbki na półmisku oblewając je sosem

Porady

Do sosu dodaje bazylii suszone lub świeżej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować