Gołąbki na okrągło z fetą.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Gołąbki inaczej

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 1 duża młoda kapusta
    0,5 kg łopatka wieprzowa
    0,5 kg szynka wieprzowa
    2 cebule
    1 bułka namoczona w mleku
    1 jajko
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    sól, pieprz czarny, majeranek, odrobina maggi
    1 opakowanie fety
    Olej
    Chutney pomidorowy.

    1 puszka pomidorów pelati
    1 duże jabłko winne
    1 mała cebula
    2 łyżki rodzynek
    po pół łyżeczki: imbir świeży ,cynamon ,kumin
    3 goździki
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka sosu chilli ,słodko-pikantnego
    pieprz ,cukier ,sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki na okrągło z fetą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbek 1. Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę ostudzić i oddzielić liście. Z każdego liścia, ostrym nożem wyciąć twarde nerwy. Liście osuszyć i rozłożyć na folii do pieczenia, tworząc prostokąt. Liście powinny zachodzić na siebie i może być ich dużo.
    Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Namoczoną w mleku bułkę, przełożyć na sito i wydusić nadmiar mleka. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą i bułką.
    Dodać jajko, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych.
    Mięso rozłożyć na liściach kapusty w kształcie prostokąta, pozostawiając wolne brzegi kapusty. Na mięsie rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę i pomagając sobie folią, całość zrolować.
    Rulon związać na końcach nicią kucharską i uformować koło. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC.
    Jeżeli posiadamy formę z kominkiem, to możemy formę wyłożyć liśćmi kapusty, napełnić farszem, wierzch przykryć liśćmi kapusty i upiec.
  • chutney 2.
    Pomidory i jabłko pokroić w dużą kostkę ,a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do rondla z grubym dnem i gotować na małym ogniu ,często mieszając ,aż chutney osiągnie pożądaną konsystencję ,czyli zgęstnieje.
    Gorący chutney możemy włożyć do słoików i przechować na następną okazję. U mnie , niestety ,z takiej proporcji nic nie pozostało.
    Chutney jest doskonały zarówno ciepły jak i zimny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować