Gołąbki bez zawijania. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno poszatkować, posypać solą i pozostawić na jakiś czas, aż puści sok (ok. 50 min.)
2.Ryż ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować)
3.Kapustę odcisnąć, dodać do niej ugotowany ryż, mięso mielone, rozbełtane jajka, kaszę mannę, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać.
4.Z masy formować średniej wielkości wałeczki, obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrznym oleju na patelni na złoty kolor.
5.Obsmażone gołąbki ułożyć w garnku i zalać bulionem tak, żeby były przykryte. Gotować jeszcze przez 30 min. Po ugotowaniu wyjąć z bulionu, żeby zbyt nie namokły.
6.Przygotować sos: cebulę drobno pokroić, podsmażyć, dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem, chwilę razem poddusić. 2 łyżki mąki rozrobić ze śmietaną kremówką i odrobiną wody tak, żeby nie było grudek, zabielić tym pomidory. Gotować razem jeszcze 2-3 min. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty mozna dolać trochę wody
Komentarze