Gofry marchewkowe

5 (172 ocen)

Pyszne, aromatyczne i pulchne gofry z marchewką - polecam kazdemu wielbicielowi gofrów

Składniki:

  • - 15 dkg masła
    - 50 ml mleka
    - 4 łyżki śmietany kremówki (30%)
    - 1 duża marchew albo 2 małe
    - 100g cukru pudru
    - 1 spora łyżka budyniu śmietankowego
    -125 g mąki
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - 1 - 2 łyżeczki cynamonu
    - 3 duże kurze jajka
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę z proszkiem przesiewamy do miski i łączymy z budyniem. Masło roztapiamy a następnie zostawiamy do przestudzenia. Dodajemy do niego cukier, szczyptę soli i cynamon i miksujemy. Dodajemy powoli po jednym jajku a następnie śmietanę i mleko. Następnie dodajemy mąkę z dodatkami a na koniec marchewkę. Pieczemy na złoty kolor w gofrownicy. Ja posmarowałam dodatkowo tłuszczem przed pierwszym gofrem :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować