Gnocchi

4.5 (189 ocen)

  • 40 min

...kluseczki ''nioki'' (chyba tak to się wymawia he he)

  • 40 min

Składniki:

  • - 1-1,2 kg ziemniaków,kartofli a w ostateczności mogą być pyry ;)
    - 1 jajko
    - 1 3/4 - 2 szklanki mąki pszennej
    - sól
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gnocchi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gnocchi1 1. Nieobrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,mąkę wysypać na blat zrobić wgłębienie.Ugotowane ciepłe ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę od razu do mąki,dodać jajko oraz szczyptę soli.
  • Gnocchi2 2. Dość intensywnie zagnieść ziemniaczane ciasto,w razie konieczności podsypywać trochę mąką,ciasto podzielić na kilka kawałków i z każdego zrobić w miarę cienki wałek po czym kroić małe kluseczki,
    charakterystyczny wzorek można zrobić (widać na zdjęciu) przy użyciu widelca (kładziemy kluseczkę na widelcu i delikatnie dociskając kciukiem rolujemy w dół) lub przy pomocy zwykłej trzepaczki,po prostu odbijamy paseczki po kolei na każdej klusce.
  • Gnocchi3 3. Kluseczki wrzucić na osolony wrzątek,zamieszać i po wypłynięciu chwilę pogotować.Najlepiej podawać w towarzystwie wszelakich sosów,najlepiej mięsnych (u mnie były kluseczki i duszone w sosie żeberka).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować