1.Nieobrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,mąkę wysypać na blat zrobić wgłębienie.Ugotowane ciepłe ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę od razu do mąki,dodać jajko oraz szczyptę soli.
2.Dość intensywnie zagnieść ziemniaczane ciasto,w razie konieczności podsypywać trochę mąką,ciasto podzielić na kilka kawałków i z każdego zrobić w miarę cienki wałek po czym kroić małe kluseczki,
charakterystyczny wzorek można zrobić (widać na zdjęciu) przy użyciu widelca (kładziemy kluseczkę na widelcu i delikatnie dociskając kciukiem rolujemy w dół) lub przy pomocy zwykłej trzepaczki,po prostu odbijamy paseczki po kolei na każdej klusce.
3.Kluseczki wrzucić na osolony wrzątek,zamieszać i po wypłynięciu chwilę pogotować.Najlepiej podawać w towarzystwie wszelakich sosów,najlepiej mięsnych (u mnie były kluseczki i duszone w sosie żeberka).
Komentarze