Garus − staropolska zupa owocowa

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Gotuję zdrowo i tradycyjnie. Przyjaciele chętnie próbują moich potraw.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 soczyste jabłka
    4 gruszki
    2 goździki
    2-cm kawałek kory cynamonu
    3 łyżki cukru
    sok z 1 cytryny
    1 szkl. mleka 3,2-proc.
    2 żółtka
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    kilka biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa owocowa

Garus − staropolska zupa owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka i gruszki myjemy. Kroimy w kawałki razem ze skórką. Zalewamy litrem
    wody, dodajemy cynamon i goździki. Gotujemy do miękkości. Przecieramy
    przez sito. Mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny.
  • 2. Mleko miksujemy z mąką i żółtkami. Następnie wlewamy do przetartych owoców, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy
    jeszcze 3 minuty. Podajemy na ciepło z pokruszonymi biszkoptami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować