Galaretka ma nie tylko intensywny kolor, ale i smak. Podkreśli go jeszcze dodatkowo odrobina gorzkiej czekolady i przysłowiowa wisienka, koniecznie z nalewki.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
GALARETKA::
- klarowny sok malinowy: 200 mililitrów
- nalewka wiśniowa (u mnie na rumie): 160 mililitrów
- Żelatyna: 3 łyżeczki
DODATKOWO::
- wiórki z gorzkiej czekolady: 2 łyżeczki
- wiśnie z nalewki: 2 sztuki
Galaretka wiśniowo-malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sok malinowy wraz z nalewką podgrzać. Zdjąć z ognia i rozpuścić w nim żelatynę (należy zrobić to bardzo dokładnie). Przelać do dwóch foremek (szklaneczek, filiżanek lub foremek, np. silikonowych) o pojemności ok. 200ml. Po przestudzeniu wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
2.Po stężeniu wyjąć galaretki z foremek (z silikonowych powinny wyjść bez problemu, inne należy wstawić do naczynia z letnią wodą i boki lekko podważyć ostrym nożem).
3.Galaretki ułożyć na talerzykach, udekorować wiórkami z czekolady i wisienką.
Komentarze