Pigwówka z rumem i sokiem z dzikiej róży

4.48 (180 ocen)

Pigwówka czyli nalewka z pigwowca. Ma słodko-kwaśny smak, niespotykany aromat i piękny kolor. Po powrocie do domu w zimowe wieczory kieliszek domowej pigwówki rewelacyjnie rozgrzewa od środka.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy
    0,5 kg cukru
    0,5 l wódki
    250 ml rumu
    4 łyżki soku z owoców dzikiej róży
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Nalewki Sok

Pigwówka z rumem i sokiem z dzikiej róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z owoców usuwamy pestki i kroimy je na małe kawałki. Owoce układamy w słoju i zasypujemy cukrem, dodajemy sok z dzikiej róży i odstawimy na 10 dni. Po tym czasie zlewamy syrop, mieszamy z rumem i wódką. Odstawiamy na 2 miesiące. Następnie pigwówkę przelewamy do butelek i ponownie odstawiamy na co najmniej 3 tygodnie.

Porady

Nalewkę można przefiltrować przez gęstą gazę lub filtr do kawy. By zwiększyć moc nalewki zamiast wódki można użyć spirytusu. Ja jednak wolę użyć wódki, wtedy nalewka jest delikatniejsza, w sam raz na babskie wieczory. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Pigwa Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować