Łosoś jest rybą dosyć drogą,wykwintną, dlatego jeśli już go przyrządzamy, musimy pamiętać o tym, aby prezentował się jak najlepiej.
60 min
Składniki:
Dla 2 osób:
- 2 filety z łososia (ok 4-5 cm szerokie) bez skóry
- ok 20 małych ziemniaczków - najlepiej młodych.
- 20 dkg zielonej długiej fasolki szparagowej ( mrożonej lub świeżej)
- jedna duża cebula
- ok pół kostki masła prawdziwego,
- 2 ząbki czosnku,
- ćwiartka cytryny
- sól do smaku
Filet z łososia ze smażoną cebulką na ziemniaczkach i fasolce szparagowej. ślinka cieknie! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki płuczemy i w osolonej wodzie w całości gotujemy w skórkach. Jeżeli mamy "stare" ziemniaki, po ugotowaniu obieramy.
Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości. W zależności od rodzaju fasolki czas gotowania może być różny, najlepiej jest po prostu próbować.
Kroimy cebulkę na drobne kawałki, i podsmażamy na ok jednej łyżce masła do czasu kiedy się zarumieni.
Pozostałą część masła nagrzewamy na patelni. Kiedy masło się roztopi, dodajemy sok z cytryny oraz drobno posiekany czosnek.Delikatnie solimy naszą rybkę. Smażymy łososia - ok 3-5 min z każdej strony w zależności od grubości fileta. Łosoś jest dobry, gdy zmieni kolor na jasny.
Kiedy łosoś jest gotowy, odkładamy go na osobny talerz. W pozostałym na patelni tłuszczu, podgrzewamy nasze ziemniaczki. Kiedy ziemniaki są już ciepłe, rozkładamy je na na talerze, przykrywając warstwą fasolki - tak jak na zdjęciu. Na samą górę układamy naszego łososia przykrytego delikatnie naszą piękną złocistą cebulką. SMACZNEGO!
Porady
Łososia można wcześniej zamarynować w marynacie z oliwy, czosnku, oraz szczypty soli.
Komentarze