Klopsiki wołowe na makaronie z kolorową papryczką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wołowina mielona smakuje wyśmienicie nie tylko w hamburgerze, świetnie komponuje się też z makaronem.

  • 30 min

Składniki:

  • Porcja dla 2 osób:
    - 30 dkg mielonej wołowiny,
    - pół opakowania makaronu typu wstążki,
    - ćwiartka pokrojonej w kostkę papryki czerwonej, zielonej i żółtej ( ja użyłam tylko czerwoną i zieloną)
    - ćwiartka moczonej w ciepłej wodzie bułki,
    - jedno duże jajo,
    - garść świeżej krojonej kolendry,
    - łyżeczka musztardy,
    - łyżeczka koncentratu pomidorowego,
    - szczypta chili,
    - sól i pieprz do smaku,
    - oliwa do smażenia naszych klopsików,

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops

Klopsiki wołowe na makaronie z kolorową papryczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

    Przygotowanie klopsów:
    Mieloną wołowinę przekładamy do miski, łączymy z moczoną bułką, jajkiem, kolendrą, musztardą, koncentratem pomidorowym, chili, szczyptą soli i pieprzem. Wszystko zagniatamy ręką i formujemy kulki.

    Rozgrzewamy patelnie z oliwą. Smażymy klopsy z dwóch stron, do czasu kiedy będą już rumiane. Przykrywamy pokrywką i tak dusimy jeszcze ok 2 minuty aby się "rozluźniły".

    Gotowe klopsy przekładamy do innego naczynia. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy papryczki do czasu ich zmięknienia.

    Makaron mieszkamy z papryką, wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy nasze klopsy - jak na zdjęciu. SMACZNEGO!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować