Wołowina mielona smakuje wyśmienicie nie tylko w hamburgerze, świetnie komponuje się też z makaronem.
30 min
Składniki:
Porcja dla 2 osób:
- 30 dkg mielonej wołowiny,
- pół opakowania makaronu typu wstążki,
- ćwiartka pokrojonej w kostkę papryki czerwonej, zielonej i żółtej ( ja użyłam tylko czerwoną i zieloną)
- ćwiartka moczonej w ciepłej wodzie bułki,
- jedno duże jajo,
- garść świeżej krojonej kolendry,
- łyżeczka musztardy,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- szczypta chili,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa do smażenia naszych klopsików,
Klopsiki wołowe na makaronie z kolorową papryczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Przygotowanie klopsów:
Mieloną wołowinę przekładamy do miski, łączymy z moczoną bułką, jajkiem, kolendrą, musztardą, koncentratem pomidorowym, chili, szczyptą soli i pieprzem. Wszystko zagniatamy ręką i formujemy kulki.
Rozgrzewamy patelnie z oliwą. Smażymy klopsy z dwóch stron, do czasu kiedy będą już rumiane. Przykrywamy pokrywką i tak dusimy jeszcze ok 2 minuty aby się "rozluźniły".
Gotowe klopsy przekładamy do innego naczynia. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy papryczki do czasu ich zmięknienia.
Makaron mieszkamy z papryką, wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy nasze klopsy - jak na zdjęciu. SMACZNEGO!
Komentarze