Farfalle con funghi e prezzemolo

0 (0 ocen)

  • 30 min

To prosty i wyśmienity przepis kuchni włoskiej zarówno na obiad jak i na kolację!

  • 30 min

Składniki:

  • -makaron Farfale-250 g
    -pieczarki-300 g
    -czosnek-2 ząbki
    -oliwa z oliwek-4 łyżki
    -sól
    -czarny pieprz mielony
    -czosnek granulowany
    -natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Farfalle Pasty

Farfalle con funghi e prezzemolo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy lub oleju. Przecedzamy. W kuchni włoskiej nie przelewa się go zimną wodą!
    Umyte pieczarki kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy.
    Na zimną patelnie wlewamy oliwę z oliwek (3 łyżki) i stawiamy na małym ogniu (ważne!). Ząbki czosnku nacinamy w kilku miejscach i wrzucamy na patelnię z oliwą. Czosnek ma puścić sok. Wyjmujemy go z patelni, gdy stanie się lekko brązowy (nie wolno go przypalić, bo stanie się gorzki!).
    Potem wrzucamy pieczarki i smażymy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, można dodać szczyptę chilli w proszku. Smażymy jeszcze 2 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki (dowolna ilość). Dodajemy makaron. Mieszamy. Smażymy 2 minuty, mieszając. Makaron ma przesiąknąć wytworzonym sosem z oliwy i pieczarek. Podajemy ozdobione natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować