Czy jest bardziej jesienne danie niż to risotto? Połącznie smaku dyni z leśnymi grzybami jest fantastyczne. Musicie koniecznie spróbować!
0 (0 ocen)
Porady
Z braku czasu wywar warzywny można przygotować używając kostki rosołowej. Jak będziecie czyścić grzyby to nie moczcie ich za długo w wodzie, chłoną wodę jak gąbka! Tak naprawdę grzybów nie powinno się wogóle myć woda, tylko czyścić mięciutką szczoteczką. Jeśli jednak chcecie je umyć, zróbcie to szybko pod strumieniem bierzącej zimnej wody. Ja przygotować pure z dyni. Oczyścić dynie z pestek, pokroić na duże kawałki razem ze skórą i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C (ok.1 godzinę).Odzielić miąższ od skorupy (zawinąć w gazę lub bawełnianą ściereczkę i mocno wycisnąć cały sok). Odsączoną dynię zmiksować blenderem na pure. Jeśli nie masz pure z dyni możesz użyć surowej dyni pokrojonej w drobną kosteczke i dodać ja na samym początku w momencie podsmażania ryżu z cebulą. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać prawdziwi świeże lub mrożone. Grzyby suszone się nie nadają. Do tej potrawy nadają się również inne leśne grzyby.
Komentarze