Borowikowa karkówka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna i soczysta karkówka w sosie o nietuzinkowym smaku!

  • 40 min

Składniki:

  • karkówka wieprzowa 400-500 g
    śmietana 30 % 330 ml
    zupa w proszku 2 opak.
    sól
    czarny pieprz mielony
    olej do smażenia
    cebula suszona

Borowikowa karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówke myjemy, osuszamy, kroimy na plastry grubosci 1,5-2cm. Rozbijamy lekko tluczkiem do miesa. Oprószamy z obu stron sola i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej ale nie za duzo. Podsmazamy karkowke najpierw z jednej strony, a gdy przekrecimy na druga, obsypujemy borowikowa zupa w proszku-polowa opakowania, nastepnie gdy podsmazy sie druga strona, robimy to samo z nia. Podsmazamy jeszcze chilwe a w tym czasie w drugie opakowanie zupy mieszamy dokladnie ze smietanka. Wlewamy na patelnie z miesem tak by pokryla calosc. Dusimy pod przykryciem na nie za duzym ogniu 15-20 minut. Mieso musi byc miekkie i soczyste w srodku. W polowie duszenia posypujemy suszona cebulka. Mozemy to zrobic dodatkowo przed podaniem. Serwujemy z ziemniakami lub dowolna kasza. Ja podalam z cwiartkami smazonych ziemniakow i salatka.

Porady

Zamiast zupy borowikowej mozemy uzywac innych, np. cebulowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy