Borowikowa karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówke myjemy, osuszamy, kroimy na plastry grubosci 1,5-2cm. Rozbijamy lekko tluczkiem do miesa. Oprószamy z obu stron sola i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej ale nie za duzo. Podsmazamy karkowke najpierw z jednej strony, a gdy przekrecimy na druga, obsypujemy borowikowa zupa w proszku-polowa opakowania, nastepnie gdy podsmazy sie druga strona, robimy to samo z nia. Podsmazamy jeszcze chilwe a w tym czasie w drugie opakowanie zupy mieszamy dokladnie ze smietanka. Wlewamy na patelnie z miesem tak by pokryla calosc. Dusimy pod przykryciem na nie za duzym ogniu 15-20 minut. Mieso musi byc miekkie i soczyste w srodku. W polowie duszenia posypujemy suszona cebulka. Mozemy to zrobic dodatkowo przed podaniem. Serwujemy z ziemniakami lub dowolna kasza. Ja podalam z cwiartkami smazonych ziemniakow i salatka.
Porady
Zamiast zupy borowikowej mozemy uzywac innych, np. cebulowej.
Komentarze