Tortellini z włoskim sosem

0 (0 ocen)

Kuchnia włoska!Gustoso!

Składniki:

  • Paczka makaronu Tortellini

    Na Sos:
    migdały, pestki dyni, orzechy (najlepiej piniowe ale mogą być też włoskie i laskowe)
    2 średnie pomidory
    pomidory z puszki
    oregano, sól, pół łyżeczki cukru, ząbek czosnku
    natka pietruszki
    bazylia
    i inne przyprawy

    Warzywa do sosu:
    Dowolne, np. groszek, marchewka, por, kapary, oliwki.... itp.

Tortellini z włoskim sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tortellini z włoskim sosem 1. Ugotować paczkę makaronu Tortellini w osolonej wodzie

    Na sos:
    posiekać migdały, pestki dyni, orzechy (najlepiej piniowe ale mogą być też włoskie i laskowe), natkę pietruszki

    W garnku sparzyć do wrzątku dać dwa średnie pomidory. Poczekać aż popęka skórka pomidora, wtedy odlać wodę, dodać pomidory z puszki i zmiksować. Dodać resztę składników do sosu. Podgrzać. Doprawić.

    Dusić na patelni posiekane warzywa. Połączyć z sosem

Porady

Można posypać parmezanem lub mozarellą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy