Na Sos:
migdały, pestki dyni, orzechy (najlepiej piniowe ale mogą być też włoskie i laskowe)
2 średnie pomidory
pomidory z puszki
oregano, sól, pół łyżeczki cukru, ząbek czosnku
natka pietruszki
bazylia
i inne przyprawy
Warzywa do sosu:
Dowolne, np. groszek, marchewka, por, kapary, oliwki.... itp.
Tortellini z włoskim sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować paczkę makaronu Tortellini w osolonej wodzie
Na sos:
posiekać migdały, pestki dyni, orzechy (najlepiej piniowe ale mogą być też włoskie i laskowe), natkę pietruszki
W garnku sparzyć do wrzątku dać dwa średnie pomidory. Poczekać aż popęka skórka pomidora, wtedy odlać wodę, dodać pomidory z puszki i zmiksować. Dodać resztę składników do sosu. Podgrzać. Doprawić.
Dusić na patelni posiekane warzywa. Połączyć z sosem
Komentarze