Elegancki tort słodko-pikantny.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób

Przepis opracowałam sama, zmotywowana potrzebą oryginalnego akcentu na przyjęciu. Wszystkie smaki idealnie się równoważą, a różnorodne struktury sprawiają, że ciężko się o niego oderwać! Jest czasochłonny, ale biszkopt i orzechy można przygotować dzień wcześniej. Robi wrażenie!

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    10 łyżek cukru
    12 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    500 ml śmietany kremówki
    150g bezów
    2 łyżeczki żelatyny

    Galaretka piwna:
    1,5 szklanki ciemnego piwa
    pół szklanki cukru
    2 łyżeczki żelatyny

    Masa orzechowa:
    100g orzechów włoskich
    2 łyżki miodu
    pół szklanki cukru
    3 łyżki masła
    1/3 łyżeczki czarnego pieprzu, najlepiej świeżo mielonego
    szczypta soli
    szczypta chili

    Boki tortu:
    80g czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza

Elegancki tort słodko-pikantny. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na samym początku przygotowujemy galaretkę, żeby zdążyła ostygnąć. Do garnuszka wlewamy piwo i wsypujemy cukier. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aż płyn nieco się zredukuje. Zdejmujemy garnuszek z ognia i po chwili wsypujemy żelatynę. Mieszamy do jej rozpuszczenia i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.
  • 2. Robimy biszkopt. Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Ubijamy pianę z białek. Wciąż ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Kiedy piana jest już sztywna, wciąż miksując na małych obrotach, dodajemy po jednym żółtku. Przesiewamy do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie, mieszamy łyżką lub łopatką. Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 22cm i pieczemy około pół godziny - do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na trzy blaty..
  • 3. W czasie, kiedy biszkopt się piecze, robimy masę orzechową. Orzechy prażymy na suchej patelni około 5 minut. Do rozgrzanego rondelka o grubym dnie (lub na patelnię) wsypujemy cukier. Kiedy się rozpuści nieco zmniejszamy ogień i nie mieszając (to ważne!) czekamy aż nabierze złotego koloru. Wówczas dodajemy miód, mieszamy, a kiedy się rozpuści, dodajemy zimne masło. Mieszamy. Wsypujemy przyprawy i orzechy. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
  • 4. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy pokruszone bezy (jedną zostawić do dekoracji). Jeżeli wolimy słodszy krem, możemy dosłodzić go cukrem-pudrem. Żelatynę namaczamy w łyżce wody i rozpuszczamy na malutkim gazie. Mieszamy ją z kilkoma łyżkami kremu i całość dodajemy do reszty masy. Mieszamy.
  • 5. Składamy tort. Tortownicę, w której piekł się biszkopt, wykładamy filią spożywczą. Układamy na dnie jeden krążek, wykładamy na niego 1/3 kremu. Do drugiego krążka przykładamy mniejszy talerzyk i wykrawamy środek placka tak, aby otrzymać biszkoptową obręcz. Układamy w tortownicy. Wewnątrz krążka wykładamy tężejąca już galaretkę piwną. Na to wykładamy połowę pozostałego kremu. Nakładamy na ciasto trzeci krążek, na niego pozostały krem. Pośrodku układamy pozostawioną do dekoracji bezę a wokół niej masę orzechową. Tort wkładamy do lodówki na godzinę.
  • 6. Pora na prostą dekorację. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy aby ostygła. Tort wykładamy na paterę. Mierzymy jego wysokość i obwód i wycinamy takie paski z papieru do pieczenia, aby można było nimi owinąć tort. Paski smarujemy z jednej strony czekoladą i od razu przykładamy do boku tortu (papier na zewnątrz). Kiedy czekolada zastygnie, zdejmujemy papier.

Porady

Pracę najlepiej podzielić na dwa dni, wtedy wszystko idzie bardzo sprawnie! Biszkopt i masę z orzechów robię dzień wcześniej,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Galaretka Orzechy Piwo

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować