Elegancki tort na imieniny

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Piękny i lekki tort z polewą lustrzaną.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szkl. mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    20 dag margaryny lub masła
    1 szkl. cukru
    4 jajka
    3-4 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    Krem jogurtowy:
    800g jogurtu greckiego
    1/2 szkl. cukru pudru z cukru brzozowego (lub zwykły cukier puder)
    1 łyżka żelatyny + 4-5 łyżek wody
    Polewa lustrzana:
    10g żelatyny
    75ml wody
    150g cukru
    100g mleka skondensowanego z puszki
    175g białej czekolady
    barwnik spożywczy
    Dodatkowo do przełożenia:
    Puszka ananasów
    1,5 łyżki żelatyny
    Do ozdoby:
    1 pomarańcza
    goździki
    kilka kostek gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Elegancki tort na imieniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort n imieniny 1. Biszkopt:
    Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy żółtka. Dalej ucierając dodajemy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Pieczemy w tortownicy o średnicy 22cm około 40min w 180 st. Ostudzony przekrajamy na 3 części.
    Układamy jeden placek na podstawce takiej samej lub troszkę mniejszej jak średnica tortu(potrzebne to będzie do polewania polewą, żeby mogła spływać). Przekładamy ananasy do miski bez syropu i miksujemy blenderem. Następnie rozpuszczoną żelatynę dodajemy do ananasów i chwilę miksujemy. Gotowy mus wykładamy na placek i przekładamy drugim biszkoptem (żeby mus nie wypływał można założyć tortownicę lub owinąć folią aluminiową).
    Wstawiamy do lodówki na około godzinę do stężenia.
    Masa Jogurtowa:
    Na druszlaku układamy ręcznik papierowy lub czystą ściereczkę i przelewamy jogurt. Zostawiamy go na kilka godzin a najlepiej całą noc w lodówce do odsączenia.
    Następnia przekładamy jogurt do miski i ubijamy około 3 min, potem dodajemy cukier puder. Ucieramy tylko do połączenia składników. Cały czas miksując rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę wlewamy szybkim ruchem do masy. Miksujemy kilka sekund.
    Schłodzone ciasto przekładamy teraz przygotowanym kremem zostawiając 1/3 kremu do wygładzenia powierzchni tortu. Przekładamy ostatni placek, lekko doduszamy i wstawiamy do schłodzenia. Po godzinie wygładzamy tort pozostawioną masą i dalej schładzamy.
    Teraz możemy przejść do przygotowywania polewy.
    Polewa lustrzana:
    Żelatynę zalewamy małą ilością wody i odstawiamy do napęcznienia. Gotujemy cukier z wodą i z mlekiem skondensowanym. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę i białą czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy wybrany barwnik. Mieszamy. Następnie gotową polewę przelewamy przez sitko żeby usunąć pęcherzyki powietrza.
    Schłodzony tort ustawiamy na dużym talerzu lub tacce. Lekko ciepłą polewę lejemy strumieniem na środek tortu i delikatnie poruszamy podstawką aby polewa spływała. Po zastygnięciu odkrawamy polewę na spodzie i wstawiamy do lodówki. Można powtórzyć polewanie jeśli zostało nam polewy, wtedy boki tortu będą lepiej pokryte.
    Ozdabiamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i wyciętymi ozdobami ze skórki z pomarańczy z powbijanymi goździkami którą następnie wysuszyłam w piekarniku w 80 stopniach na najwyższym poziomie.

Porady

Żeby tort był ładnie pokryty polewą lustrzaną musi być dokładnie wygładzony, wierzch jak również boki tortu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować