Ekspresowe ciasto ze słomki ptysiowej i kremu truskawkowego w 10 minut

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min
  • Dla 8 osób

Koniecznie spróbujcie takiego ekspresowego połączenia! Ja swoje ciasto/deser robiłam w kwadratowej blaszce, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyście użyli tortownicy, czy pucharków, miseczek...

  • 10 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • (U mnie forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)
    150g słomki ptysiowej
    Krem:
    1 opakowanie kremu truskawkowego (*)
    250 ml mleka
    80g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ekspresowe ciasto ze słomki ptysiowej i kremu truskawkowego w 10 minut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem przygotować zgodnie z opisem umieszczonym na opakowaniu.
    (U mnie proszek należało zmiksować z zimnym mlekiem, a następnie połączyć z miękkim masłem.)
    Następnie na dnie formy równomiernie ułożyć słomkę ptysiową i kolejno warstwę kremu, słomkę ptysiową, krem oraz ponownie słomkę.
    (Możecie przygotować inną liczbę warstw.)
    Całość można od razu podawać lub schłodzić w lodówce.
    (Osobiście wolę wersję po schłodzeniu, gdyż słomka ptysiowa odrobinę zmięknie, a wierzch pozostanie chrupiący.)

Porady

(*) Możecie użyć innego smaku. Krem przygotujcie ze składnikami wymienionymi na opakowaniu. U mnie było to 220 ml mleka lub 250 ml mleka + 80g masła. Wybrałam drugą opcję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować