Ekskluzywna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Do przesianej mąki dodajemy margarynę, siekamy nożem,następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto.Owijamy folią spożywczą i na godzinkę wkładamy ciasto do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blaszkę.
PRZYGOTOWANIE MASY:
Masło ucieramy mikserem do białości. Dodajemy cukier, jajko.Cały czas ucierając dodajemy po trochę mąki i orzechów.Dobrze utarty krem musi mieć jednolitą masę.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z soku, posypujemy 5 dag cukru i cynamonem--dokładnie mieszamy.
Wyłożone na blaszce ciasto smarujemy kremem, a na nim rozkładamy jabłka.Pieczemy 45 minut.
W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę i masło-aż masa zgęstnieje.Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Po 45 minutach pieczenia ciasta--ciasto polewamy polewą, posypujemy płatkami i zapiekamy jeszcze 15 minut.
Komentarze