EKSKLUZYWNA SZARLOTKA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

zachwyca wyglądem i smakiem. jabłuszka orzechy włoskie--doskonałe połączenie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    35 dag mąki
    10 dag cukru
    20 dag margaryny
    1 jajko
    2 żółtka
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    DODATKOWO:
    5 dag cukru
    cynamon
    1 1/2 kg jabłek
    SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:
    5 dag mielonych orzechów
    5 dag cukru
    15 dag masła
    5 dag mąki
    2 jajka
    3 łyżki bułki tartej
    POLEWA:
    10 dag miodu
    3 dag masła
    1 łyżka mąki-płaska
    3 łyżki śmietany
    10dag płatków śniadaniowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ekskluzywna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA:
    Do przesianej mąki dodajemy margarynę, siekamy nożem,następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto.Owijamy folią spożywczą i na godzinkę wkładamy ciasto do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blaszkę.
    PRZYGOTOWANIE MASY:
    Masło ucieramy mikserem do białości. Dodajemy cukier, jajko.Cały czas ucierając dodajemy po trochę mąki i orzechów.Dobrze utarty krem musi mieć jednolitą masę.
    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z soku, posypujemy 5 dag cukru i cynamonem--dokładnie mieszamy.
    Wyłożone na blaszce ciasto smarujemy kremem, a na nim rozkładamy jabłka.Pieczemy 45 minut.
    W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę i masło-aż masa zgęstnieje.Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Po 45 minutach pieczenia ciasta--ciasto polewamy polewą, posypujemy płatkami i zapiekamy jeszcze 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować