• 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny domowy dżem morelowy idealny do deserów. Uwielbiam aromat tych owoców i ich złocisty kolor.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg moreli
    60 dag cukru
    sok z jednej pomarańczy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dżem morelowy

Dżem morelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyć, wydrylować, grając każdą morelę na pół. Włożyć do szerokiego garnka z grubym dnem, dodać sok wyciskany z pomarańczy, zagotować,a następnie przetrzeć przez sito. Przecier włożyć do garnka, dodać cukier i zagotować na małym ogniu, co chwilę delikatnie mieszając, następnie zebrać utworzoną pianę.Smażyć , bez pokrywki, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji, w międzyczasie mieszając od czasu do czasu.Gorącym dżemem napełnić wyparzone gorące słoiki i od razu zakręcić. Przechowywać w ciemnym, chłodnym i przewiewnym miejscu.

Porady

Słoiki można też pasteryzować w lekko gotującej się wodzie (ok. 8-10 minut).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować