Dżem brzoskwiniowy daje ogromne pole do popisu, świetnie pokazują to przepisy w naszej galerii. Brzoskwinia bowiem tworzy przepyszne smaki z różnymi dodatkami, które sprawiają, że te przetwory są różnorodne i niebanalne. I nie mamy tu na myśli tylko innych owoców – malin, jabłek, śliwek czy moreli, które wpływają nie tylko na smak, ale kolor dżemu. Bo jeszcze więcej możliwości dają składniki takie jak przyprawy, alkohole, suszone kwiaty czy bakalie. Dżem z brzoskwini jest naprawdę wspaniały!
Dżem brzoskwiniowy - zrób go sam
Fani przetworów mają latem nie lada gratkę. My proponujemy dżem brzoskwiniowy, który jest pyszny i może posłużyć jako dodatek do wielu wypieków i głównych dań. Dżem domowy jest zdecydowanie zdrowszy od tych, które możemy dostać w sklepie, ponieważ nie zawiera żadnych konserwantów i o wiele mniej substancji słodzących. Tutaj to my decydujemy o poziomie słodkości i doborze dodatków, które znajdą się w naszym dżemie brzoskwiniowym. Dla osób, które nie przepadają za cukrem, alternatywą będzie miód, który idealnie łączy się ze smakiem dojrzałych brzoskwiń. Ważna będzie też woda wykorzystana do gotowania - zadbajmy o jej jakość.
Jak zrobić dżem z brzoskwiń? Przepis jest prosty. Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części. Następnie dodajemy cukier w proporcji kilogram cukru na kilogram owoców – jeśli nie lubimy słodkich dżemów możemy dać go mniej, słoiki wtedy pasteryzujemy. Zagotowujemy owoce z cukrem, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na mniejszym ogniu. Kiedy dżem brzoskwiniowy będzie miał odpowiednią konsystencję, wlewamy go do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Dżem brzoskwiniowy – pyszny!
Przepis na dżem z brzoskwiń jest na tyle łatwy, że każdy sobie z nim poradzi. Warto mieć w spiżarni chociaż kilka słoiczków tego dżemu. Jeśli chodzi o wykorzystanie dżemu brzoskwiniowego, możemy użyć go do nadziania domowych babeczek, pączków lub dodać go do pieczonego indyka czy schabu jeśli lubimy połączenie mięsa z owocami.
Jakie smaki pasują do brzoskwiń? Znane i popularne przyprawy – wanilia, goździki, suszona lawenda czy imbir i cynamon. Ale smakowitych połączeń, które sprawiają, że dżem brzoskwiniowy ma świetny smak, jest więcej – bazylia, tymianek, anyż, gałka muszkatołowa. Warto eksperymentować, bowiem nietypowe połączenia mogą okazać się strzałem w dziesiątkę i odkryciem, które sprawi, że taki dżem na stałe zagości w naszym domu. Zobacz naszą galerię i zainspiruj się przepisami użytkowników.
A więcej pomysłów na brzośwkinie, czyli nie tylko dżem brzoskwiniowy, znajdziesz w naszej galerii przetwory z brzoskwiń - 14 przepisów.
Wiele więcej przepisów na owocowe przetwory znajdziesz w naszych galeriach:
Komentarze