Dyniowe bułeczki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne bułeczki drożdżowe z dodatkiem sezonowej dyni. Zdrowo i smacznie :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,2 szklanki ciepłej wody
    0,5 łyżeczka cukru
    7g (1 opakowanie) suszonych drożdży
    50g masła
    0,4 szklanki mleka
    1 jajko
    0,5 szklanki białego cukru
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    1 łyżeczka soli
    0,5 szklanki dyniowego puree (upieczonej i zmiksowanej dyni)
    470g mąki
    olej

    Dodatkowo do posmarowania bułeczek:

    1 łyżeczka brązowego cukru (mogą być dwie łyżeczki białego)
    1 łyżeczka białego cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    1 jajko lub kieliszek mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dyniowe bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małej miseczce wymieszaj ciepłą wodę i cukier. Dodaj suszone drożdże, wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • 2. W międzyczasie w dużej misce wymieszaj masło, mleko, jajko, cukier, gałkę muszkatołową, cynamon, sól i puree z dyni. Dodaj zaczyn drożdżowy oraz część mąki i porządnie wymieszaj. Potem dodaj resztę mąki, wymieszaj i przełóż ciasto na oprószony mąką blat. Zagniataj ciasto aż stanie się jednolite i elastyczne – około 7-8 minut. Umieść ciasto w posmarowanej olejem misce, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podziel na ok. 20 części. Każdą część uformuj w kulkę i rozwałkuj na owalny kształt. Na środku rozwałkowanych owalnych placków wykonaj kilka podłużnych nacięć. Chwyć ciasto za dwa końce i skręcaj je w przeciwnych kierunkach, a potem połącz ze sobą tak aby powstał okrąg. Tak uformowane drożdżówki przełóż na blaszkę do pieczenia i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. W małej miseczce wymieszaj dwa rodzaje cukru, mielony cynamon i gałkę muszkatołową. Wyrośnięte drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posyp cukrem wymieszanym z przyprawami. Piecz 20 minut w 180°C.

Porady

Bułeczki można także przygotować z dżemem lub marmoladą w środku. Smakują równie dobrze, są jednak nieco słodsze

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cynamon Drożdże Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować