Dyniowe bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W małej miseczce wymieszaj ciepłą wodę i cukier. Dodaj suszone drożdże, wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
2.W międzyczasie w dużej misce wymieszaj masło, mleko, jajko, cukier, gałkę muszkatołową, cynamon, sól i puree z dyni. Dodaj zaczyn drożdżowy oraz część mąki i porządnie wymieszaj. Potem dodaj resztę mąki, wymieszaj i przełóż ciasto na oprószony mąką blat. Zagniataj ciasto aż stanie się jednolite i elastyczne – około 7-8 minut. Umieść ciasto w posmarowanej olejem misce, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrastania na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3.Wyrośnięte ciasto podziel na ok. 20 części. Każdą część uformuj w kulkę i rozwałkuj na owalny kształt. Na środku rozwałkowanych owalnych placków wykonaj kilka podłużnych nacięć. Chwyć ciasto za dwa końce i skręcaj je w przeciwnych kierunkach, a potem połącz ze sobą tak aby powstał okrąg. Tak uformowane drożdżówki przełóż na blaszkę do pieczenia i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. W małej miseczce wymieszaj dwa rodzaje cukru, mielony cynamon i gałkę muszkatołową. Wyrośnięte drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posyp cukrem wymieszanym z przyprawami. Piecz 20 minut w 180°C.
Porady
Bułeczki można także przygotować z dżemem lub marmoladą w środku. Smakują równie dobrze, są jednak nieco słodsze
Komentarze