Duszona czerwona kapusta

3 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna duszona czerwona kapusta, jest doskonałym dodatkiem nie tylko do obiadu, nam smakuje również np. do tostów..........SMACZNEGO!!!

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta czerwona 1 główka średnia + wrząca woda do sparzenia,
    liście laurowe 1 sztuka,
    ziele angielskie 3 sztuki,
    woda 2 szklanki,
    kostka rosołowa 1 sztuka,
    smalec cienki plaster z kostki,
    bekon smażony 4 plastry,
    cukier 2 łyżki,
    sól 1 łyżeczka,
    pieprz mielony 1 łyżeczka,
    ocet jabłkowy 1,5 łyżki,
    mąka pszenna 2 łyżki
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Kapusta zasmażana

Duszona czerwona kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czerwona kapusta 1. Średniej wielkości główkę czerwonej kapusty przeciąć na pół, usunąć brzydkie liście, wyciąć głąb i drobno pokroić do miski, zalać wrzącą wodą, wymieszać i po 5 min utach wodę odlać z kapusty.

    Kapustę przełożyć do garnka, dodać kostkę rosołową ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę i pod przykryciem gotować do miękkości kapusty.
  • czerwona kapusta 2. Teraz dodać smalec, usmażony pokrojony bekon, wymieszać i gotować z 5 minut.
  • czerwona kapusta 3. Na koniec dodać cukier, sól, pieprz mielony, ocet jabłkowy, wsypać mąkę i szybko dużą łyżką wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować