Drożdżówka z malinami i truskawkami pod maślaną kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę mieszamy z cukrem i drożdżami. Dodajemy mleko, olej i rozmącone jajka (1 łyżkę zostawiamy do posmarowania wierzchu). Wyrabiamy ciasto mikserem.
2.Dno formy o wymiarach 34 cm x 13 cm z odpinanym rantem wyścielamy papierem do pieczenia, papier i boki formy smarujemy masłem. Przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy, aby lekko podrosło.
3.Owoce płuczemy i osączamy, z truskawek usuwamy szypułki, mniejsze pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na połowy.
4.Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i siekamy siekaczem do ciasta (można widelcem) na żwirek. Palcami robimy kruszonkę.
5.Ciasto smarujemy pozostawionym jajkiem, układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy 35minut w temperaturze 160 stopni (do zrumienienia kruszonki).
Komentarze