Drożdżówka z malinami i truskawkami pod maślaną kruszonką

5 (160 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto drożdżowe na suszonych drożdżach z owocami przykrytymi czapą z maślanej kruszonki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1/2 szklanki cukru
    1 op. suszonych drożdży
    2 jajka
    1/2 szklanki letniego mleka
    4 łyżki oleju
    120 g malin
    150 g truskawek
    masło do wysmarowania formy
    kruszonka:
    3/4 szklanki mąki
    2 łyżki cukru
    80 g zimnego masła
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery Ciasto

Drożdżówka z malinami i truskawkami pod maślaną kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem i drożdżami. Dodajemy mleko, olej i rozmącone jajka (1 łyżkę zostawiamy do posmarowania wierzchu). Wyrabiamy ciasto mikserem.
  • 2. Dno formy o wymiarach 34 cm x 13 cm z odpinanym rantem wyścielamy papierem do pieczenia, papier i boki formy smarujemy masłem. Przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy, aby lekko podrosło.
  • 3. Owoce płuczemy i osączamy, z truskawek usuwamy szypułki, mniejsze pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na połowy.
  • 4. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i siekamy siekaczem do ciasta (można widelcem) na żwirek. Palcami robimy kruszonkę.
  • 5. Ciasto smarujemy pozostawionym jajkiem, układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy 35minut w temperaturze 160 stopni (do zrumienienia kruszonki).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Truskawki Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować