Drożdżowe z truskawkami i kruszonką

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo szybkie, proste, łatwe i bardzo smaczne ciasto drożdżowe z suchych drożdży, z truskawkami i kruszonką smakuje wybornie.........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka tortowa 50 dag,
    cukier 3/4 szklanki,
    sól 1 szczypta,
    drożdże suche 7gram 1 opakowanie,
    cukier wanilinowy 1 opakowanie,
    jajka 3 sztuki "L",
    mleko ciepłe 1 szklanka,
    palma stopiona 100 gram,
    truskawki 70 dag,
    mąka pszenna 2 szklanki,
    cukier 3/4 szklanki,
    palma 12,5 dag miękka
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Drożdżowe z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe z truskawkami i kruszonką 1. Do misy robota wsypać mąkę przesianą, cukier, szczyptę soli, cukier wanilinowy, suche drożdże, wymieszać, wbić jajka, wlać ciepłe mleko i stopiony tłuszcz, hakiem robota wyrobić z 8 minut ciasto drożdżowe nie za rzadkie, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
  • Drożdżowe z truskawkami i kruszonką 2. Truskawki obrać z szypułek, na durszlaku szybko opłukać zimną wodą, nożykiem odciąć miejsce po szypułkach, pokroić w talarki.
  • Drożdżowe z truskawkami i kruszonką 3. Z podanych składników utrzeć kruszonkę, 3 keksówki silikonowe 20 cm (lub 1 forma 34x20 cm), do keksówek nałożyć wyrośnięte ciasto drożdżowe, rozsypać truskawki, przycisnąć w ciasto, posypać kruszonką.
  • Drożdżowe z truskawkami i kruszonką 4. Piec w nagrzanym piekarniku na 19C, grzanie góra/dół około 50 minut, w foremkach ciasto wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki drożdżowe Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować