Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto drożdżowe 12-14 drożdżówek

    mąka pszenna 400 g
    drożdże świeże 25 g
    cukier 3 łyżki
    cukier wanilinowy 1 łyżeczka
    ciepłe mleko 200 ml
    roztopione masło 45 g
    jajko
    żółtko z 1 jajka
    szczypta soli
    bułka tarta
    białko z pozostałego jajka, mleko 2 łyżki do posmarowania
    oraz

    truskawki
    Kruszonka

    mąka pszenna 100 g
    mąka krupczatka 1 łyżka
    masło w temperaturze pokojowej ( 82 % tł. ) 50 g
    cukier puder 70 g
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Mąkę przesypujemy do miski robota kuchennego, następnie robimy dołek, w który wsypujemy cukier, kruszymy drożdże i zalewamy połową ciepłego mleka. Składniki na zaczyn zasypujemy mąką i odstawiamy na 10-15 minut, aż ruszy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia.
    Składniki na kruszonkę przekładamy do miski. Wszystko rozcieramy między palcami do połączenia składników, tworząc grudki. Całość można zmiksować mikserem. Kruszonkę przekładamy do woreczka i mrozimy w zamrażarce.
    Kiedy zaczyn jest gotowy zaczynamy wyrabiać ciasto. Kolejno dodajemy pozostałą ilość mleka, szczyptę soli, żółtko, jajko, cukier wanilinowy. Ciasto wyrabiamy parę minut, następnie dodajemy masło i ponownie wyrabiamy, aż będzie delikatne i pulchne. Czystą miskę smarujemy odrobiną oleju i przekładamy ciasto do wyrośnięcia. Nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Następnie ciasto dzielimy na 12-14 części. Formujemy kulę lekko spłaszczamy na blaszce, a środek bułeczek dociskamy dnem od szklanki. Każdorazowo dno szklanki oprószamy mąką. Pozostałe białko mieszamy z odrobina mleka i smarujemy bułeczki. Wgłębienie posypujemy niewielką ilością bułki tartej, wykładamy pokrojone w plasterki truskawki. Z wierzchu posypujemy kruszonką. Drożdżówki pieczemy przez 20-25 minut, studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować