Drożdżowe ciasto sypane bez zaczynu

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe, na dodatek bez potrzeby przygotowania zaczynu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    100 g drożdży świeżych
    3/4 szklanki cukru
    nasiona z 1 laski wanilii
    3 jajka i 1 żółtko
    1 szklanka oleju
    3/4 szklanki mleka
    4 szklanki mąki
    szczypta soli

    Składniki na kruszonkę:

    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki

    Dodatkowo:

    borówki, jeżyny, bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Drożdżowe ciasto sypane bez zaczynu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypujemy do miski kolejno: rozdrobnione drożdże, cukier, wanilię, roztrzepane jajka z żółtkiem, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Odstawiamy pod ściereczką na 3 godziny. Następnie miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Wierzch ciasta delikatnie posypujemy bułką tartą ciasta, układamy owoce. Przygotowujemy kruszonkę: masło mieszamy z cukrem i mąką i krusząc palcami wykładamy na owoce. Całość pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę.

Porady

Ciasto posypujemy bułką tartą po to aby owoce nie puściły tak soku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować