Drożdzowo -kruche łódki ze śmietanowymi czerwonymi i czarnymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki opłukac , oczyscić ze szczypułek.
Drożdże pokruszyć , wymieszać z połowa ciepłego mleka , dodać 2 łyzki mąki i trochę cukru. Odstawić na kwadrans.
Następnie do rozczynu drożdżowego dodać pozostałe składniki i ,zagnieść ciasto.
Z ciasta odrywać po kawałku ciasta , rozwałkowywać na kształt owalu, boki delikatnie zlepiać ku środkowi formując łódeczki.
Porzeczki , umieścić w rondelku , dodać śmietanę i cukry , całość trzymać na ogniu przez około 4-5 minut , ciagle mieszając żeby owoce się nie przypaliły.
Na kazdą łódkę nakładać tyle farszu żeby zakryć cała powierzchnię .
Piec w 180 stopniach przez około 20 minut, aż będą rumiane.
Po upieczeniu delikatnie oprószyc cukrem pudrem , smacznego:)
Komentarze