Drożdzowo -kruche łódki ze śmietanowymi czerwonymi i czarnymi porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

smaczna przekąska z kolorowymi porzeczkami -polecam

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 pełne szklanki maki pszennej
    1\4 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    3\4 szklanki ciepłego lecz nie gorącego mleka
    3 dag drozdzy
    1 jajko
    100 g masła
    2 szklanki porzeczek czerwonych
    1\2 szklanki porzeczek czarnych
    2 łyzki gestej smietanky
    1 łyzeczka cukru
    oraz cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Przekąski

Drożdzowo -kruche łódki ze śmietanowymi czerwonymi i czarnymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki opłukac , oczyscić ze szczypułek.
    Drożdże pokruszyć , wymieszać z połowa ciepłego mleka , dodać 2 łyzki mąki i trochę cukru. Odstawić na kwadrans.
    Następnie do rozczynu drożdżowego dodać pozostałe składniki i ,zagnieść ciasto.
    Z ciasta odrywać po kawałku ciasta , rozwałkowywać na kształt owalu, boki delikatnie zlepiać ku środkowi formując łódeczki.
    Porzeczki , umieścić w rondelku , dodać śmietanę i cukry , całość trzymać na ogniu przez około 4-5 minut , ciagle mieszając żeby owoce się nie przypaliły.
    Na kazdą łódkę nakładać tyle farszu żeby zakryć cała powierzchnię .

    Piec w 180 stopniach przez około 20 minut, aż będą rumiane.
    Po upieczeniu delikatnie oprószyc cukrem pudrem , smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Czerwona porzeczka Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować