REKLAMA

Doskonalec

wyświetlono: 52111 | dodany do książki kucharskiej: 34 | polecenia: 2

Popisowe ciasto mojej Teściowej

opublikowany: 13.02.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto:

    4 szklanki mąki,
    2 jajka,
    1 szklanka cukru pudru,
    125 g masła lub margaryny,
    1 łyżka sody,
    2 łyżki miodu

    Masa:

    3 szklanki mleka,
    ½ szklanki cukru,
    250 g masła,
    3 jajka,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    2 łyżki mąki pszennej,
    3 cukry waniliowe (42 g),
    1 szklanka śmietany
Ocena:

(średnia 4.98 z 172 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę, cukier, sodę wymieszać, dodać wystudzoną margarynę/masło rozpuszczoną z miodem oraz jajka. Zagnieść ciasto, podzielić na 7 placków. Upiec każdy osobno w dużej blaszce lub w tortownicy (polecam tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm), piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Masa: mleko, cukier, cukier waniliowy i masło zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, 2 cukry waniliowe, śmietanę roztrzepać trzepaczką. Dodać zagotowaną masę, powoli rozcierać i zagotować. Gorącą masą przekładać placki, zostawić do ostygnięcia*

Porady

*Ciasto powinno trochę postać, żeby placki zmiękły, można całe ciasto owinąć folią aluminiową. Można jeden placek pokruszyć na wierzch, na ostatnią warstwę masy.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: smaki-katriny 18449562_1395927430468853_6147921139547772798_o (1)

lekki puszysty sernik z wiaderka

ciasto lekkie i puszyste jak chmurka

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 03.09.2015 | wyświetlono: 746641 Książki kucharskie: 40 | Polecenia: 4
Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Ciasto góra lodowa

Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku

kategoria: Ciasta Desery biszkopty Ciasto opublikowany: 19.03.2017 | wyświetlono: 511420 Książki kucharskie: 43 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE