Doskonalec

  • wyświetlono: 40397 |
  • dodany do książki kucharskiej: 34 |
  • polecenia: 2

Popisowe ciasto mojej Teściowej

zauberi

Składniki

Ciasto:

4 szklanki mąki,
2 jajka,
1 szklanka cukru pudru,
125 g masła lub margaryny,
1 łyżka sody,
2 łyżki miodu

Masa:

3 szklanki mleka,
½ szklanki cukru,
250 g masła,
3 jajka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
3 cukry waniliowe (42 g),
1 szklanka śmietany

Sposób przygotowania przepisu:

Doskonalec

  • 1. Ciasto: Mąkę, cukier, sodę wymieszać, dodać wystudzoną margarynę/masło rozpuszczoną z miodem oraz jajka. Zagnieść ciasto, podzielić na 7 placków. Upiec każdy osobno w dużej blaszce lub w tortownicy (polecam tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm), piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Masa: mleko, cukier, cukier waniliowy i masło zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, 2 cukry waniliowe, śmietanę roztrzepać trzepaczką. Dodać zagotowaną masę, powoli rozcierać i zagotować. Gorącą masą przekładać placki, zostawić do ostygnięcia*

Porady

*Ciasto powinno trochę postać, żeby placki zmiękły, można całe ciasto owinąć folią aluminiową. Można jeden placek pokruszyć na wierzch, na ostatnią warstwę masy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Słodkie placuszki z jabłkiem

Dodane przez: rzelkazag

Słodkie placuszki z jabłkiem

Jeśli obiad na słodko, to tylko...

Biszkopt - łatwy i szybki

Dodane przez: polciunia1984

Szybki i łatwy biszkopt

Bardzo szybki i prosty biszkopt,...

Drożdżowa strucla z makiem

Dodane przez: AnkaFiranka

Drożdżowa rolada z masą makową

Rolada/strucla z tego przepisu,...

sernik "Złota Rosa"

Dodane przez: capri

sernik "Złota Rosa"

Delikatny, puszysty, rozpływający...

Babka jogurtowa

Dodane przez: renataszozda

Prosta babka jogurtowa

Gdy mamy mało czasu a ochota na...

Eklerki z kremem budyniowym i czekoladą

Dodane przez: renataszozda

Eklerki z kremem budyniowym i czekoladą

Te eklerki rozpływają się w ustach

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE