Domowy chlebek

  • wyświetlono: 993 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Czyli po prostu pyszny chlebek, piekę go non stop, bardzo rzadko kupuję chleb w sklepie.Przepis dostałam od kolegi męża, ale zmodyfikowałam go trochę po swojemu.

morelka

Składniki

Zakwas:
litrowy słoik
zawsze robię na "oko" :-)
mąka pełnoziarnista żytnia
letnia woda

Chleb:
I część:
zakwas
1 szklanka mąki pełnoziarnistej żytniej
1 szklanka letniej wody
II część:
1 kg mąki pszennej typ 450
1 szklanka słonecznika, dyni lub też innych pestek
1/4 kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
3 łyżeczki soli
2,5 szklanki letniej wody

ciasto wchodzi mi do 3 keksówek
dwie o wymiarach 25x12cm
jedna - 30x10cm

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy chlebek

  • Domowy chlebek1. Robimy zakwas:
    Do litrowego słoika wsypujemy do 1/3 wysokości mąkę żytnią pełnoziarnistą, zalewamy letnią wodą, tak by otrzymać konsystencję gęstej śmietany, mieszamy. Odstawiamy w zaciemnione, bez przeciągów miejsce. Zostawiamy na około 24 godziny (nie musi być dokładnie). Czyli jeśli robię go np.koło południa, to na następny dzień koło południa dokarmiam go kilkoma łyżkami mąki żytniej i dolewam wody. Znów zostawiam na 24 h. Powtarzam to znów w następnym dniu.
    Ja zawsze wącham zakwas, jeśli ma on już fajny kwaskowy zapach, to znaczy że jest gotowy, jeśli nie, czynność dokarmiania powtarzam aż do uzyskania kwaskowatego zapachu. Choć przeważnie dość szybko mi się kisi bo mam ciepło w domu.
  • Domowy chlebek2. No to robimy chlebek:
    I część:
    Do miski wlewamy zakwas - ja daję zawsze 2/3 tego co w słoiku, 1 szkl. mąki żytniej i 1 szkl. letniej wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 6 godzin w ciepłym miejscu.
    Z doświadczenia wiem, że można zostawić nawet na kilka godzin dłużej jeśli nie ma się czasu ale nigdy nie krócej niż 6h.
    Po minimum 6 godzinach dodajemy resztę składników ( II część) i dokładnie mieszamy, najlepiej ręką by rozrobić wszystkie grudki.
  • Domowy chlebek3. Masa ma lejącą konsystencję.
  • Domowy chlebek4. Keksówki natłuszczamy i obsypujemy mąką, wlewamy masę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia.
  • Domowy chlebek5. Piekarnik nagrzewamy do 200stC i wkładamy chlebki. Pieczemy 60 minut.
  • Domowy chlebek6. Czasem popękają na środku. czasem z boku.
  • Domowy chlebek7. Ale zawsze jest pyszny :-)

    Polecam, smacznego!

Porady

Może wygląda na dużo roboty ale wcale nie jest pracochłonny.
1/3 zakwasu zawsze mi zostaje, dorabiam do tego następny.
Zakwas nieużywany można trzymać w lodówce nawet 2-3 tygodnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

chleb domowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb żytni z ziemniakami na zakwasie.

Dodane przez: martynaprzewlocka

Chleb żytni z ziemniakami na zakwasie

Pyszny, domowy chlebek z dodatkiem...

chleb pszenny sniadaniowy

Dodane przez: majka190382

CHLEB ŚNIADANIOWY BEZ WYRABIANIA

Pyszny, prosty do wykonania chlebek,...

chleb prosty i smaczny

Dodane przez: Natalia76

Chleb prosty

Bardzo prosty i smaczny chlebek,a...

chleb mieszany z żurawiną

Dodane przez: Magdalena_Z

Chleb mieszany z żurawiną i orzechami

Nie ma to jak domowe pieczywo....

image-1hqqohk

Dodane przez: słodyczka

Chleb luksusowy

bardzo miękki, ładnie wyrasta

image-1tle8pn

Dodane przez: słodyczka

Chleb pszenno-żytni

bardzo miękki, długo zachowuje...