Przepis otrzymałam od mojej babci, która piekła różne chlebki w piecu. Ten najbardziej mi smakował. Polecam , nadaje się do każdej wędliny, do zup. Jest po prostu pyszny , tani i szybki do zrobienia. Na pewno każdej gospodyni się uda.
Chlebek domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki oczyścić , obrać ze skórki , ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić , wystudzić i przepuścić przez praskę do ziemniaków. Drożdże pokruszyć , zalać 1/5 szklanką mleka ciepłego. Mąkę połączyć z kolendrą i solą. Pośrodku zrobić dołek i wlać drożdże, przysypać mąką . Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, przykryć ściereczką. Następnie podgrzać resztę mleka i wlać do zaczynu. Dodać ziemniaki. Wyrobić całość na gładką masę , przykryć i odstawić na 1 godz. Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, ponownie zagnieść, uformować okrągły chlebek. Przełożyć na wyłożoną papierem pergaminowym okrągłą formę 23cm średnicy. Ponownie odstawić na 10 min. Wstawić do nagrzanego piekarnika 220 stopni.
Piec około1 godz. Po upieczeniu chlebek posmarować zimną wodą i zakryć ściereczką.
Wtedy skórka z chlebka będzie mięciutka.
Komentarze