Domowy chleb

  • wyświetlono: 1025 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

To jest przepis z pokolenia na pokolenie, kiedyś taki domowy chleb piekł każdy, również moja babcia. Teraz piekę go ja z mama,

  • 180min

Składniki

- pół litra mleka kwaśnego (lub serwatka)
- pół litra wody
- 1kg mąki żytniej
- 5 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
-

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Domowy chleb

  • 1. Wszystkie składniki wymieszać razem w dużym naczyniu (np. miska), przysypać mąką pszenną (zrobić tzw. pierzynkę). Odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny aż ciasto urośnie. Następnie wyrobić ciasto ręką dodając mąki pszennej, aż ciasto będzie geste i będzie samo się odrywać od ręki. Na koniec dodać 1/4 roztopionej margaryny. Wyłożyć na blaszkę posmarowaną olejem, wygładzić ciasto mokrą ręką. Poczekać 15 min aż troszkę podrośnie. Piec w temperaturze 220 stopni ok. 1 godziny

Porady

Aby chleb się błyszczał przed upieczeniem posmarować chleb roztrzepanym jajkiem. Dla ozdoby można posypać ciasto przed upieczeniem makiem. Moja mama piecze go w piecu chlebowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuszkola_babcimama_mnie_nauczyladomowy chleb
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1n4wvok

Dodane przez: Teresa Balcerowska

Chleb domowy

Zawsze się udaje

chleb

Dodane przez: AnnaKoziel

Domowy chleb pełnoziarnisty

Najprostszy pełnoziarnisty domowy...

gotowe

Dodane przez: ziutula

domowy chleb graham

chlebek jest smaczny, chrupiący,...

Domowy chleb tostowy

Dodane przez: Alex M

Domowy chleb tostowy

Rewelacyjny i zdrowy! domowy chleb...

Upieczony chlebuś

Dodane przez: Konto nieaktywne

Domowy chleb babci Ewy

Pyszny chleb wypróbuj go sam jest...

Dodane przez: kasia780

Domowy chleb

Taki powinien być chleb