Domowy chleb

  • wyświetlono: 1294 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

To jest przepis z pokolenia na pokolenie, kiedyś taki domowy chleb piekł każdy, również moja babcia. Teraz piekę go ja z mama,

  • 180min

Składniki

- pół litra mleka kwaśnego (lub serwatka)
- pół litra wody
- 1kg mąki żytniej
- 5 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
-

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy chleb

  • 1. Wszystkie składniki wymieszać razem w dużym naczyniu (np. miska), przysypać mąką pszenną (zrobić tzw. pierzynkę). Odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny aż ciasto urośnie. Następnie wyrobić ciasto ręką dodając mąki pszennej, aż ciasto będzie geste i będzie samo się odrywać od ręki. Na koniec dodać 1/4 roztopionej margaryny. Wyłożyć na blaszkę posmarowaną olejem, wygładzić ciasto mokrą ręką. Poczekać 15 min aż troszkę podrośnie. Piec w temperaturze 220 stopni ok. 1 godziny

Porady

Aby chleb się błyszczał przed upieczeniem posmarować chleb roztrzepanym jajkiem. Dla ozdoby można posypać ciasto przed upieczeniem makiem. Moja mama piecze go w piecu chlebowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuszkola_babcimama_mnie_nauczyladomowy chleb

Komentarze

Podobne przepisy

NAJPROSTSZY CHLEB DOMOWY

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

NAJPROSTSZY CHLEB DOMOWY

Przepis na szybki i prosty domowy...

image-1yrvbut

Dodane przez: AnetaSłużałek

Chleb domowy

Najprostszy przepis na domowy chleb

Domowy chleb ziemniaczany

Dodane przez: AnetaJ

Domowy chleb ziemniaczany

Kolejny przepis na domowy chleb,...

image-1n4wvok

Dodane przez: Teresa Balcerowska

Chleb domowy

Zawsze się udaje

Domowy chleb

Dodane przez: MonikaBe

Domowy chleb lub bułki

Doskonały przepis dla miłośników...

Domowy chleb tostowy

Dodane przez: Alex M

Domowy chleb tostowy

Rewelacyjny i zdrowy! domowy chleb...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE