Domowe pieguski

5 (181 ocen)

  • 45 min

Pieguski są dobre dla tych małych jak i dla dorosłych. Są proste w wykonaniu i nie zajmują dużo czasu. A smak przechodzi najśmielsze oczekiwania. Jak dla mnie nie ustępuję w smaku tym ze sklepu.

  • 45 min

Składniki:

  • kostka miękkiego masła
    1szkl. cukru
    1jajko
    2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki sody
    1 i 1/2 tabliczki czekolady, może być gorzka
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Domowe pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę pokroić w kostkę.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać.
  • 3. Wsypać mąkę, sodę, sól i wymieszać.
  • 4. Do masy wsypać czekoladę i wymieszać.
  • 5. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
  • 6. Z masy robić małe kuleczki, lekko je spłaszczać i układać na blaszce. Trzeba zachować odstęp.
  • 7. Piec ok. 10-15 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Porady

Do piegusków można dodać również wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki. Najlepiej będzie smakować czekolada gorzka. Mleczną też można użyć, jednak pieguski z gorzką czekoladą mają bardziej zdecydowany smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować