Domowe Pieguski

4.5 (182 ocen)

  • Łatwy

Kruche ciasteczka nafaszerowane czekoladą, orzechami i rodzynkami

  • Łatwy

Składniki:


  • - masło: 150 gramów
    - cukier: 150 gramów
    - ekstrakt waniliowy: 2 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - mąka pszenna: 300 gramów
    - czekolada deserowa: 100 gramów
    - orzechy włoskie: 100 gramów
    - rodzynki: 100 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Domowe pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy siekamy, ale niezbyt drobno, rodzinki jak są małe, to zostawiamy w całości, a jak duże, to możemy poprzekrajać na pół. Czekoladę drobno siekamy- ja kupiłam czekoladowe kropelki, które dodałam do ciastek.
  • 2. Masło roztapiamy na małym ogniu i jak nieco przestygnie, to mieszamy z cukrem. Dodajemy jajko, żółtko, ekstrakt waniliowy i całość bardzo dokładnie miksujemy na puszystą masę. Dodajemy sodę wymieszaną z mąką i miksujemy do połączenia składników (masa będzie gęsta, jak nie mamy miksera o dużej mocy, to lepiej wymieszać łyżką). Na samym końcu dodajemy czekoladę, orzechy i rodzynki.
  • domowe pieguski 3. Mieszamy i za pomocą łyżki do lodów nakładamy porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 15-20 minut (do momentu aż brzegi ciastek zaczną się rumienić).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować