1.Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na ok. 5 minut. W tym czasie do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie i dodać oliwę oraz sól a na końcu drożdże rozpuszczone w wodzie.
2.Ciasto wymieszać łyżką a następnie dobrze wyrobić do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji (ciasto nie powinno się kleić do rąk). Powstałe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ścierką na ok. 1,5 h do momentu podwojenia objętości.
3.Kiedy ciasto wyroście uderzamy w nie pięścią kilkukrotnie i dzielimy na 2-3 części (zależnie od tego jak duże pizze chcemy zrobić).
4.Każdą z części formujemy w kulkę, pakujemy do woreczków strunowych, wypuszczamy z nich zbędne powietrze i wkładamy do zamrażalnika na min. 24 h. Na 12 h przed pieczeniem pizzy przekładamy ciasto z zamrażalnika do lodówki.
5.Z powstałych kulek formujemy placki i układamy na blaszce wysmarowanej oliwą. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym a następnie wykładamy składniki w następującej kolejności:
1. Starty ser (najlepiej mozarella)
2. Pokrojone pieczarki, połówki pomidorków koktajlowy oraz cebula w piórkach
3. Starty ser
4. Plastry wędliny
5. Kolejna warstwa startego sera
6.Pizzę pieczemy w temp. 200 stopni C przez 12-15 minut.
Komentarze