Domowa pizza

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Wymaga czasu i cierpliwości, ale swoim smakiem Was zachwyci

  • 3 godz.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki ciepłej wody
    1 opakowanie suchych drożdży (8 g)
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Domowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na ok. 5 minut. W tym czasie do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie i dodać oliwę oraz sól a na końcu drożdże rozpuszczone w wodzie.

  • 2. Ciasto wymieszać łyżką a następnie dobrze wyrobić do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji (ciasto nie powinno się kleić do rąk). Powstałe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ścierką na ok. 1,5 h do momentu podwojenia objętości.

  • 3. Kiedy ciasto wyroście uderzamy w nie pięścią kilkukrotnie i dzielimy na 2-3 części (zależnie od tego jak duże pizze chcemy zrobić).

  • 4. Każdą z części formujemy w kulkę, pakujemy do woreczków strunowych, wypuszczamy z nich zbędne powietrze i wkładamy do zamrażalnika na min. 24 h. Na 12 h przed pieczeniem pizzy przekładamy ciasto z zamrażalnika do lodówki.

  • 5. Z powstałych kulek formujemy placki i układamy na blaszce wysmarowanej oliwą. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym a następnie wykładamy składniki w następującej kolejności:
    1. Starty ser (najlepiej mozarella)
    2. Pokrojone pieczarki, połówki pomidorków koktajlowy oraz cebula w piórkach
    3. Starty ser
    4. Plastry wędliny
    5. Kolejna warstwa startego sera
  • 6. Pizzę pieczemy w temp. 200 stopni C przez 12-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować