W ciąży dopadła mnie cukrzyca i poszukiwałam przepisu na coś słodkiego, ale co nie podnosiłoby mi cukru, rogaliki okazały się idealne.
60 min
Składniki:
Na 2 duże blaszki ( od piekarnika)
4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 kostka margaryny
1 szklanka śmietany kwaśnej
pół kostki drożdży ( rozrobić z 1 łyżką cukru ja użyłam brzozowego)
1 jajko
Jako nadzienia użyłam dżemu wiśniowego ( który sama robiłam) słodzonego cukrem brzozowym.
Dietetyczne rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrobić z cukrem odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić, wystudzić. Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 15 minut, po czym podzielić na części, rozwałkować i pociąć na trójkąty, nadziewać dżemem i zwijać w ruloniki.
Rogaliki ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 stopniach aż będą ładnie rumiane.
Porady
Rogaliki można posmarować białkiem i posypać np. makiem według upodobań.
Komentarze