Dietetyczne rogaliki

4.49 (202 ocen)

  • 60 min

W ciąży dopadła mnie cukrzyca i poszukiwałam przepisu na coś słodkiego, ale co nie podnosiłoby mi cukru, rogaliki okazały się idealne.

  • 60 min

Składniki:

  • Na 2 duże blaszki ( od piekarnika)
    4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    1 kostka margaryny
    1 szklanka śmietany kwaśnej
    pół kostki drożdży ( rozrobić z 1 łyżką cukru ja użyłam brzozowego)
    1 jajko
    Jako nadzienia użyłam dżemu wiśniowego ( który sama robiłam) słodzonego cukrem brzozowym.
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Dietetyczne rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z cukrem odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić, wystudzić. Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 15 minut, po czym podzielić na części, rozwałkować i pociąć na trójkąty, nadziewać dżemem i zwijać w ruloniki.
    Rogaliki ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 stopniach aż będą ładnie rumiane.

Porady

Rogaliki można posmarować białkiem i posypać np. makiem według upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować