Truskawkowy torcik letnie orzeźwienie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny torcik przekładany musem truskawkowym

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    4 jaja
    4 czubate łyżki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    1 kg truskawek
    3 galaretki truskawkowe

Truskawkowy torcik letnie orzeźwienie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:
    Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier, potem żółtka i na końcu mąkę z proszkiem. Piec ok. 25 min w 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt kroję na 3 części.
    2 galaretki rozpuszczam w 800 ml wody
    1 galaretkę rozpuszczam w szklane wody
    Zostawiam trochę truskawek ( posłużą do ułożenia na wierzchu ciasta), resztę wrzucam do blendera, miksuję. Gdy galaretka tężeje dodaję ją do truskawkowego musu i przekładam nią 2 warstwy biszkoptu. Na wierzchu układam truskawki i zalewam je tężejącymi galaretkami. Ciasto schładzam w lodówce około 2 godzin.
    Przepis na formę 26 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy