Owocowa fantazja z budyniem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne kruche ciasto z owocami i budyniem, za każdym razem jest wyjątkowe:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    1 kostka masła /margaryny
    3 jajka
    kilka kropli aromatu cytrynowego
    szklanka cukru
    proszek do pieczenia
    Dodatkowo:
    3 szklanki mleka
    duży budyń waniliowy na 3/4 litra
    dowolne owoce, u mnie rabarbar, truskawki, jabłka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Owocowa fantazja z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto trzeba szybko połączyć i schłodzić w lodówce około godziny.
    W tym czasie można umyć i pokroić dowolne owoce ( moja propozycja to jabłka, rabarbar i truskawki)
    1/2 ciasta wylepić dół blachy, ułożyć dowodne owoce, a następnie zalać ugotowanym gorącym budyniem który należy przygotować według przepisu na opakowaniu. Drugą część ciasta wyłożyć na ugotowany budyń w formie małych kulek ( można też zatrzeć na tarce po wcześniejszym schłodzeniu w zamrażarce). Ciasto należy piec około 45 min w 180 stopniach.

Porady

Gdy zdecydujemy się zrobić ciasto z masła trzeba dodać 3-4 łyżki mleka, aby ciasto się dobrze wyrobiło, gdy robimy z margaryny, nie dodajemy już mleka. W przypadku bardzo soczystych owoców typu truskawki można je obtoczyć w mące przed wyłożeniem na ciasto, uchroni to spód przed wyciekaniem soku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować