Cynamon-usprawnia działanie insuliny, zapobiegając przy tym magazynowaniu cukrów jako tłuszczu. Jednocześnie wpływa na obniżenie apetytu, oraz na ogólna odporność organizmu
20 min
Składniki:
170 g mąki pszennej
80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki cynamonu
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sodu oczyszczonej
białko z 1 jajka
100 g cukru brązowego/ksylitol/ stewia
80 ml oleju roślinnego
250 g jogurtu naturalnego
70 ml zimnej kawy
15 kostek czekolady (najlepiej gorzkiej)
cukier puder i kakao (do posypania)
Dietetyczne babeczki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Przygotować papilotki ok.15 sztuk.
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę.
W drugiej misce wymieszać składniki mokre: białko wymieszać z cukrem, olejem, jogurtem i kawą.
Połączyć składniki mokre z suchymi, mieszać do połączenia się składników.
Papilotki napełniać ciastem do 1/2 i położyć kostkę czekolady. Przykryć resztą ciasta do 3/4 ich wysokości. Muffiny piec 20-25 minut (u mnie termoobieg -20 minut). Zostawić jeszcze przez 5 minut muffinki w foremkach, póżniej wyciągnąć i posypać cukrem pudrem i kakao.
Komentarze