Polecam bardzo pyszny deser z rabarbarem, bitą śmietaną oraz ciasteczkami maślanymi, które rozpływają się w ustach. Lekko kwaśny posmak rabarbaru daje nie powtarzalny smak deserku.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
rabarbar około 300 g, (po rozmrożeniu),
śmietana 30 % 200 ml,
cukier puder 1 łyżka,
cukier do smaku według uznania,
ciasteczka maślane 200 g,
truskawki do ozdoby,
bita śmietana do ozdoby,
ciasteczka do ozdoby,
Deser z rabarbarem i śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar odmroziłam,(można użyć świeżego rabarbaru) włożyłam do garnka dolałam odrobinę zimnej wody, dodałam cukier i gotowałam do miękkości.
Podsmażałam mieszając od czasu do czasu aby uzyskać jednolitą masę ( do wyparowania płynu), dosłodziłam, wymieszałam i ostudziłam.
Śmietanę ubiłam na sztywną masę z niewielką ilością cukru pudru.
W szklankach ułożyłam warstwowo ubitą śmietanę, pokruszone ciasteczka oraz mus z rabarbaru i ponownie to samo.
Ozdobiłam truskawkami oraz ubitą śmietaną.
Do każdego deserku włożyłam po 1 ciasteczku.
Smacznego.
Komentarze